Izvēlne Aizvērt

Peldoša laivu novietne vietu sev radusi Salacas upē

Braucot vai ejot pāri tiltam Salacgrīvā, Salacas labajā krastā redzama ūdenī esoša māja. Kam tā pieder un kāpēc tur atrodas? Izrādās, ka Salacgrīvas ūdens sporta-atpūtas biedrība piedalījusies biedrības Jūrkante atklātā konkursā, ieguvusi Lauku atbalsta dienesta (LAD) atbalstu un īstenojusi projektu Peldoša laivu novietne. Uz vietas samontētā ēka nu novietota jahtotāju servisa ēkas Bura akvatorijā. Šis projekts Salacgrīvas airētājiem un pārējiem interesentiem uzlabo iespēju nodarboties ar veselību veicinošām aktivitātēm Salacā un arī jūras piekrastē, izmantojot mūsdienīgi aprīkotu un drošu sporta inventāra novietni. Tajā tiek glabāta arī LAD projektā iegādātā elektriskā motorlaiva (tā nerada kaitējumu videi) treniņu procesa nodrošināšanai. Motorlaiva noderēs biedrības pasākumos, piemēram, sacensību uzraudzīšanā.

 Kopš 2021. gada 28. decembra biedrībai ir sabiedriskā labuma statuss, tā organizē airēšanas sacensības Salacgrīvā ar Limbažu novada domes atbalstu. – Salacgrīvas ūdens sporta-atpūtas biedrība, kas dibināta 2013. gadā, kopš 2020. gada uzturas «Burā», kur arī glabā savu inventāru. Biedrības laivas gan glabājas arī vecajā airēšanas bāzē pie bijušās skolas ēkas Krasta ielā. Jau 2020. gada oktobrī īstenots LAD atbalstīts projekts «Trenažieru zāles aprīkojums», un šo inventāru ikdienā izmanto Limbažu novada sporta skolas audzēkņi – airētāji, burātāji, basketbolisti un vieglatlēti. Vairākos projektos iegādātajam inventāram vairs īsti nebija vietas, un tā radās ideja par peldošo laivu novietni. Tagad visam ir sava vieta, – pastāstīja Salacgrīvas ūdens sporta-atpūtas biedrības vadītājs un airēšanas treneris Kaspars Močāns.

Pašlaik Salacgrīvā Limbažu novada sporta skolas jaunos smaiļotājus un kanoe airētājus apmāca trīs treneri – Kaspars Močāns, Māris Bergšteins un Elīna Gertnere (viņa vēl studē Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā). – Šeit uz airēšanās nodarbībām brauc bērni ne tikai no Salacgrīvas, bet arī no Ainažiem, Kuivižiem un Lāņiem, uzskaitīja K. Močāns. Bet viņš piebilda, ka sporta skolā var mācīties no septiņu līdz 21 gada vecumam. –Tiklīdz cilvēks nav sporta skolā, pēc būtības vairs nevar trenēties. Tāpēc tiek veidotas biedrības, lai sportisko izaugsmi varētu turpināt. Patlaban[L1]  biedrība piedāvā bezmaksas airēšanas apmācību bērniem no piecu  gadu vecuma, un arī pēc sporta skolas beigšanas biedrībā var trenēties un izmantot tās inventāru. – Treniņu procesā mēs ne tikai airējam, bet arī gādājam par fizisko sagatavotību trenažieru zālē, arī skrienam, spēlējam sporta spēles, peldam baseinā un ziemā arī slēpojam, – skaidroja treneris.

 Visi airēšanas sporta atbalstam paredzētie biedrības projekti īstenoti, pateicoties Limbažu domes līdzfinansējumam. Pērn biedrība Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda pasākumā Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju īstenošana projektā Piekrastes airēšana Salacgrīvā iegādājusies 19 laivu komplektu bērniem un pieaugušajiem. Ar Coastal rowing boats un Surf ski tipa laivām nu nodrošinātas plašākas iespējas pavadīt brīvo laiku dažāda vecuma un fizisko spēju sagatavotības cilvēkiem, apgūstot gan klasisko airēšanu, gan airēšanu jūrā. Piekrastes laivas ir stabilākas par sporta smailītēm, tādēļ tās izmanto airēšanas treniņos, kad stiprais vējš un viļņi sporta laivas izmantot neļauj. Starp citu, SIA Salacgrīvas Nord Terminal ziedojums devis iespēju iegādāties arī atbilstoša izmēra sporta smailītes.

Vasaras mēnešos paredzēts rīkot atvērtās dienas, kad noteiktā laikā ikviens interesents varēs apgūt airēšanu šajās piekrastes laivās. Apmācība būs bez maksas, lai popularizētu piekrastes airēšanu un aktīvu dzīvesveidu. Informācija tiks izvietota Salacgrīvas ūdens sporta-atpūtas biedrības Facebook tīmekļa vietnē un būs pieejama Salacgrīvas tūrisma informācijas centrā.

K. Močāns stāsta, ka biedrības piedāvātā apmācība Latvijā ar minētajām laivām citur nav pieejama. Bet, ņemot vērā, ka 2028. gadā notiks vasaras olimpiskās spēles Losandželosā, kurās iekļautas arī akadēmiskās airēšanas sacensības Coastalrowing beach sprint, biedrības ilgtermiņa plānos ir Kuivižos rīkot sacensības airēšanā šajā disciplīnā. – Piekraste ir ideāla vieta sacensību rīkošanai. Sadarbojoties ar «Kapteiņu ostu», varam nodrošināt gan dzīvošanu, gan ēdināšanu turpat uz vietas. Te ir laba akvatorija, jo varam sākt airēt no upes Salacgrīvā virzienā uz jūru.

Lauras IRMEJAS teksts


Iesakām izlasīt