Izvēlne Aizvērt

Sākam projektu uzraudzību

Biedrības “Jūrkante” padome kopā ar valdi ir uzsākusi realizēto projektu uzraudzību. Lai gan šobrīd mūsu teritorijā vel nav projektu, kuriem noslēdzies trešais gads pēc projekta realizācijas un  svarīgi pārbaudīt vai sasniegti plānotie projekta rādītāji un realizēts mērķis, interesanti ir tikties uz vietas ar projektu ieviesējiem, pārrunāt, kā iet, kādas problēmas bijušas projekta realizācijas laikā un kādi plāni nākotnei.

Protams, skatījāmies arī sabiedriskā labuma projektus, bet galvenais brauciena mērķis tomēr ir uzņēmēji, viņu realizētie projekti. ELFLA pa šiem četriem gadiem esam izsludinājuši sešas pieteikšanās kārtas. Interese vienmēr bijusi liela, kopā iesniegti un izvērtēti 77 projekti. EJZF uzņēmējiem gājis smagāk, jo noteikumi sākumā bija ļoti nedraudzīgi, to realizēšanai. 4 kārtās iesniegti 37 uzņēmēju projekti  realizēti un uzsākta uzraudzība pagaidām tikai 3 projektiem. Tie visi apsekoti. Patreiz realizācija no 8. kārtas ir 5 projekti.

Apstiprināti ar  Jūrkantes SVVA komisijas lēmumu ir vairāk ka 30 projekti, bet ir daudz projektu (pamatā saistīti ar būvniecību), kas atsaukti, ir pārtrauktas saistības. Šajā projektu  uzraudzībā mēs gribējām  ieskatīties 11 projektos, kas realizēti caur ELAFLA un 4 projektos, kas realizēti caur EJZF  ??.

Visus piecpadsmit projektus nepaguvām apsekot, uno ne vienmēr uzņēmējs tai brīdi ir uz vietas, bet redzēts un saprast, kas notiek ar mūsu teritorijas uzņēmējiem bija daudz.

Lai gan iesniegts vienā no pēdējām kārtām, SIA “L parkets” projekts realizēts ātri un visas iegādātās kokapstrādes iekārtas darbojas Uzņēmums atrodas Tūjasmužā, īpašnieks Aigars Fridrihsons un nodarbojas ar mēbeļu izgatavošanu  pēc pasūtījuma.

Vecmuižā pie Lienes Preimanes iepazināmies ar vienu no labākajiem tenisa laukumiem. Pati Liene ar to lepojas, jo šeit brauc trenēties pat no Rīgas Skaidrs, ka šis laukums ir labs papildinājums jau n aktīvi sevi  pierādijušai viesu mājai Vecmuiža. Šiem uzņēmējiem atkal un atkal  galvā jaunas idejas. Iesniegti vel divi projekti, kuri ir apstiprināti, un visi uzmanība tiek veltīta to realizācijai.

Salacgrīvā apskatām SIA “SB Fiber” jauno ražotni, kā arī tehniku, ko iegādājies SIA “Mundabit”, lai sniegtu pakalpojumus ielu un apkārtnes labiekārtošanā.

Ieskatāmies SIA “EnergoLux” jaunajā kafejnīca, bet te apmeklētāju pilns un saimniece pati nav uz vietas, atliek tik papriecāties, jo zinām, ka šī kafejnīca ir ļoti pieprasīta Salacgrīvā. Šeit cep picas pēc īstas itāļu receptes. Arī kafejnīcas interjers ir ļoti interesants, kas uzrunā klientus. Vēl ceļā divi EJZF projekti Kuivižos, kur vecā degradētā teritorijā savu moteli izveidoja Ingrīda un Atis Jirgensoni jeb SIA “Eniss”. Šeit sastopam gan pašu saimnieci, kura norūpējusies jo vakarā iebrauc neliela tūristu grupa, arī divi numuriņi aizņemti, viss jāsatīra, jāsakārto, tāpēc garām runām nav laika.

Protams aizbraucam līdz Ainažiem, apskatām lielos projektus, kas saistīti EJZF kultūras mantojuma saglābšanu un Vides resursu izmantošanu ielu apgaismojumā. Apskatām Zvejnieka parka celiņus un rezerves futbola laukuma skrejceliņu izbūvi. Te liels uzsvars likts, lai celiņi izturētu lielu celtspēju, jo nav noslēpums, ka festivālu laikā pa šiem betonētajiem celiņiem pārvietojas transportlīdzekļi, kas nebūt nav viegli.

Pa ceļam izdodas redzēt SIA “JSB Apsainiekotājs” darbībā – tiek sniegts pakalpojums Salacgrīvas novada domei – pļauts zālājs, ar tehniku, kas iegādāta par projekta līdzekļiem.  Dienu noslēdzam pie uzņēmēja SIA “E.Z.K.”, īpašnieks  Edžus Zvīnis, kas arī savā galdniecībā “Upeslejās” ar darbiem apkauts . Daba daudz un jaunas darba galds uzņēmējam ir zelta vērts.

Kādā citā dienā apmeklēju Kasparu Medni, jaunieti, kas ir jaundibināta uzņēmuma SIA “Pine Cones Workshop” īpašnieks. Kaspars ierīko uzņēmumu vectēva īpašuma un te vel daudz darba. Šobrīd Covid-19 krīze skārusī jauno uzņēmēju, jo preces, ko Kaspars gatavo, paredzētas ārzemju tirgum. Tās ir dizaina lietas, ko var izmantot pulksteņiem, telefoniem, datoriem.

Pie Z/s “Kronīši” būts vairākkārt, gan ar konkursa “Sējējs” komisiju, gan pati aizvedu ābolus sulai sulu spiešanai. Atkal ir rudens un reklāma vietnē Facebook liecina – Kronīšos viss notiek. Sulas tiek spiestas, karsētas  un fasētas maisos, gan 3 litru, gan 5 litru. Rindas diezgan garas.

Dzintra Eizenberga

2020.gada 30.septembrī

Iesakām izlasīt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *