Izvēlne Aizvērt

Finiša taisnē Dzintra Kolāta vadībā organizētās aktivitātes ar skolu jauniešiem

Ar trim nodarbībām jauniešiem noslēdzam aktivitāti skolās. To laikā jauniešiem par sava aroda izvēli stāstīja praktiķi – piekrastes zvejnieki, tālbraucēju kapteiņi un kapteiņu pirmie palīgi. Salacgrīvas vidusskolas audzēkņi devās izbraukumā, bet Zvejniekciema vidusskolā pasākums notika uz vietas, lai ievērotu visas prasības, kādas šobrīd noteiktas skolās.

Skolēniem visvairāk interesēja tālbraucēju kapteiņa stāstījumi, kā arī tas cik tad pelna kapteinis. Zēni aktīvi piedalījās apmācībās par zvejnieku mezglu siešanu.

Tā kā esošā situācija neļauj organizēt mācību izbraukuma ekskursijas, nolēmām, ka veidosim īsfilmu, kurā runa būs par jūrnieku arodu, pārmantojamību, par iespējām to apgūt un par to, kas ir tas, kas dažādas paaudzes velk pie jūras, lai gan darbs ir grūts un prom no mājām. Filma būs gatava jau pirms Jaunā gada.

23. oktobrī, Carnikavas novadpētniecības muzejā kopā ar speciālistiem un skolu pārstāvjiem plānojam apaļā galda diskusiju, kuras mērķis ir noskaidrot interesi, nepieciešamību un iespējas  Latvijas jūras piekrastes skolās atjaunot piekrastes zvejnieka profesijas apguves pamatus vai novērtēt alternatīvas iespējas jauniešiem apgūt šo mūsu novadu identitāti apliecinošo amatu.

Dzintra Eizenberga

2020.gada 1.oktobrī

Aktivitāte tiek realizēta Projekta “Vidzemes piekrastes zvejas tradīciju un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana” (18-00-F043.0442-000001) ietvaros.

Iesakām izlasīt

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *