Izvēlne Aizvērt

Ēdīsim Latvijas zivis- skolēnu ekskursija ar pievienoto vērtību

  1. 7 b un 8. a klasei bija iespēja piedalīties noslēdzošajā projekta “Ēdīsim Latvijas zivis” pasākumā.

Ekskursijas laikā apmeklējām Lapmežciema novada muzeju. Apskatījām ne vien zvejnieku sadzīvi vairāku desmitu gadu atpakaļ, bet arī I. Ziedoņa atmiņas un īsfilmu par šo nozīmīgo dzejnieku. I. Ziedonis nāk no Ragaciema, tāpēc viņam šai muzejā ir atvēlēta īpaša vieta. Mani, kā angļu valodas skolotāju, sajūsmināja katras zivs sugas, zvejnieku rīku un citu ekspozīciju apraksts arī angļu valodā. Muzejā mēs sajutāmies gaidīti. Muzeja darbinieces zināja ar ko tad mēs, salacgrīvieši, esam slaveni. Jā, ar nēģiem un nēģu taci.

Otra apskates vieta bija Ragaciema Sedums. Saule, zvejnieku mazās mājiņas ar tīkliem un citiem zvejas piederumiem, jūra, jūras trakojošais vējš un smarža lika sajusties kā filmā “Zvejnieka dēls”.

Pēdējā, bet ne mazsvarīgākā pieturas vieta bija Zv/S “Dieniņas”. Saimniece Iveta Celkarte (jeb Ivetiš, kā viņa pati sevi dēvē) bija kolorīta stāstītāja. Klausījāmies viņas stāstos par zvejniecību, zivīm, senvārdiem un atbildējām uz uzdotajiem jautājumiem. Par pareizajām atbildēm saņēmām konfektes. Konfektes krājot un sakrājot vislielāko skaitu, varēja tikt pie uzvarētāja goda. Neizpalika spēles – virves vilkšana un zvejnieka zābaka mešana. Vienos smieklos pavadīts laiks. Saimnieces Ivetas kurzemnieces raksturs un dialekts aizrāva. Mūsu pusē runā līdzīgi.

Pēc fiziskajām un prāta aktivitātēm devāmies baudīt zivju frikadeļu zupu un zivju uzkodas pie balti klāta galda. Palika prātā vārdi, ko saimniece pirms mielasta teica: ja kādam zupa negaršo, viņš pasēž ar visiem kopā pie viena galda un nešķobas. Jo pasaulē ir daudz bērnu, kuri šodien vēl nav ēduši un viņi nezina, vai rīt ēdīs. Der atcerēties šos vārdus ikdienā. Un vēl viena doma no Ivetas: Nekad pasaulē vēl nav bijis tik fiziski viegli dzīvot. Viss nepieciešamais ir nopērkams veikalā. Šīs domas, atziņas deva tam visam pievienoto vērtību.

Laiks mūs tiešām lutināja. Zelta rudens jau ir klāt!

Milzīgs paldies biedrībai “Jūrkante” un Dz.Eizenbergai par organizāciju un manai feinajai kolēģei Līgai Siliņai par neaizmirstamu dienu. Jautrā, patīkamu cilvēku kompānijā pavadīta diena.

Laura Ende .

Iesakām izlasīt