Izvēlne Aizvērt

Drīz durvis vērs Kuivižkrogs

Drīz durvis vērs Kuivižkrogs

Skatu tornis Kuivižos, Krišupītes krastā, ir ieguvis vietējo un tūristu nedalītu uzmanību un interesi. 2017.gadā, nododot to ekspluatācijā, SIA “Eniss” uzņēmējiem Atim un Ingrīdai Jirgensoniem bija skaidri nākotnes plāni – blakus esošajā ēkā veikt remontu, to atjaunojot un pārbūvējot par kafejnīcu un moteli.

Atceroties mūsu sarunu pirms diviem gadiem, Atis smej “darbi šajā ielā turpinās… Jā, sapņi un ieceres īstenojas, ja uz tiem iet. Vajag tikai mērķi, lai cik nereāli tas liktos, vajag pašam darīt savu lietu un neklausīties cilvēkos kuri saka, ka tas nav iespējams. Daudz esmu ceļojis un skatījies kādus pakalpojumus ceļotājiem piedāvā citur, domājis ko es gribētu saņemt un  to es realizēju šeit,” stāsta Atis, “šoseja mūs baro un kaut kādā veidā tā ir jāapstādina, skatu tornis ir labs apskates objekts, tagad te būs iespēja arī paēst un atpūsties.”

Laiks skrien nemanot, un nu, arī šī iecere ir īstenojusies. Kuivižos, Krišupītes krastā, blakus skatu tornim, vecajās darbnīcu telpās, ir izbūvēta kafejnīca un neliels motelis. Arī šī projekta īstenošanai SIA “Eniss” piesaistīja  Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda līdzekļus, startējot Leader programmas biedrības “Jūrkante” izsludināto projektu konkursā. EJZF fonda finansējums (70%) piešķirts moteļa būvniecībai, kafejnīca tapusi par uzņēmēja līdzekļiem.

Dizainu šim objektam, tāpat kā skatu tornim, izstrādājusi firma L4, ar kuras darbu uzņēmējs Atis Jirgensons ir apmierināts. Būvniecība ir pabeigta, tagad notiek telpu iekārtošana un mēbeļu uzstādīšana. Kad būs svinīgā objekta atklāšana, Atis gan nesaka, “tas būs atkarīgs no birokrātijas līkločiem…. Ir vajadzīgs novada būvvaldes akts, tad varēšu kārtot pārējās atļaujas. Pirms atklāšanas objektu noteikti apskatīs arī Lauku atbalsta dienesta pārstāvji. Ļoti ceru, ka varēsim to izdarīt augusta beigās.” Jaunbūvētās telpas jau ir apskatījuši pašvaldības būvvaldes speciālisti un par vides pieejamību pārliecinājusies meitene invalīdu ratiņos.

Atis un Ingrīda izrāda izremontētās telpas, prieks par plašajām un gaišajām kafejnīcas un tās virtuves telpām, par gaumīgi iekārtotajiem moteļa numuriņiem un saunu. Motelī ir pieci plaši, gaumīgi, atturīgā zviedru stilā iekārtoti numuriņi.

Izrādot kafejnīcas un virtuves telpas Atis pa jokam teic, ka varētu liet alu un mizot kartupeļus, bet viss pārējais būšot Ingrīdas pārziņā. “Kafejnīca un motelis ir uzņēmējas iecerēta un izlolota ideja, “bērnībā es domāju, ko darīšu, kad izaugšu liela…tad vēlējos klāt banketa galdus. Tagad mans sapnis būs īstenojies.”, stāsta Ingrīda. Viņa ir pārliecināta, ka Skatu tornis ir labs pieturas punkts, kur apstāties, palūkoties uz Kuivižiem no augšas un pēc tam nesteidzīgi baudīt maltīti kafejnīcā Krišupītes krastā. “Darīšu to pašu ko kādreiz, tikai tagad pati sev, gatavošu, cepšu kūkas un uzņemšu viesus”, viņa teic.

Doma radīt šeit moteli un kafejnīcu bijusi jau pirms pieciem gadiem, cik līdzekļi atļāvuši, uzņēmēji veikuši iekštelpu remontu arī skatu torņa būvdarbu laikā. Iekštelpu dizains ir Ingrīdas izstrādāts, savukārt mēbeles kafejnīcā Edgara Purmaļa darbs. Ingrīda saka “esmu gandarīta un jūtos ļoti labi, īstenojas sen lolotas ieceres un sapņi. Mana iekšējā balss teic, ka būs labi. Domāju darba pietiks: vasarā atpūtnieki, ziemā banketi un slēgtie vakari. Saimnieci kafejnīcā esmu uzrunājusi jau pirms trīs gadiem. Pavārs kafejnīcā ir ļoti svarīgs, jo garšīgs ēdiens mudinās viesus atgriezties pie mums vēlreiz. Es pie šī projekta strādāju ilgi, plānoju, uzzināju cenas, veicu aprēķinus, sastādīju sarakstus ar pirkumiem. Izvēlēties visas lietas ir svarīgs un laika ietilpīgs darbs. Tas nav tik vienkārši.”

Vietai nosaukums un logo izdomāti jau sen – šeit būs “Kuivižkrogs”. Lai arī šobrīd Ingrīda nav gatava vērt kafejnīcu – krodziņu vaļā, viņa ir pārliecināta, viss izdosies. Alus jau ir izvēlēts, tas būs “Raiskumietis”, jo esot alus degustācijā uzrunājusi tā tapšanas vieta, pats aldaris un tā gatavošanas process.

Uzņēmēji ir ne tikai izbūvējuši kafejnīcu un moteli, bet arī labiekārtojuši un sakopuši blakus esošo Ķīpsalas ligzdai piederošo teritoriju un no pašvaldības nomāto Krišupītes krastu, vecais metāla tiltiņš ir saglabāts savā sākotnējā izskatā.

Biedrības “Jūrkante” pārstāve Dzintra Eizenberga ir gandarīta par uzņēmēju paveikto “prieks par uzņēmēju neatlaidību, paveikto darbu, skaistu un sakoptu vietu atpūtai”.

Projekta “Tūrisma moteļa izbūve” galvenais mērķis ir piesaistīt ārvalstu un vietējos tūristus piedāvājot iespēju atpūsties brīvā dabā, skatu torņa apmeklējums, nakšņošanu viesnīcā, ēdināšanas pakalpojumus, nepieciešamības gadījumā auto, moto un velotūristiem tehniskā centra pakalpojumus, kurā tiks nodrošināta ari tehniskas apkope un remonts. Skatu tornī izveidots Geokečinga slēpnis GC7A6RQ Kuiviži view tower, kas rada iespēju veikt Geokečinga atzīmi. Plānotās projekta kopējās izmaksas  ir 85 267,34 eiro, no tām attiecināmas izmaksas 70468,88  un no  EJZF 49328,22  (jeb 70% no attiecināmām izmaksām).

Ilga Tiesnese

Iesakām izlasīt