Izvēlne Aizvērt

Biedrība “Jūrkante kopā ar Vidzemes lauku partnerību “Braslu” un citām Latvijas VRG Ungārijā”

Mūsējie Ungārijā lūko LEADER draugus

Ungārijā pilsētiņā Dabašā (Dabas), kas atrodas netālu no Budapeštas, notika vairākdienu konference LEADER rīcības grupām. Tajā piedalījās arī pārstāvji no mūspuses – Braslas un Jūrkantes. Dzintra Eizenberga pastāstīja, ka šādas starptautiskas konferences notiek jau 7. reizi. Uz dažām pēdējos gados braukuši arījūrkantieši. Kad konference notika Austrālijā un Itālijā tas nav darīts, jo braucienu jāfinansē no vietējās rīcības grupas administrācijas līdzekļiem. Šoreiz tomēr izlemts doties uz Ungāriju, jo sācies jauns plānošanas periods un patlaban ļoti svarīgi atrast sadarbības partnerus starptautisku projektu īstenošanai. Dz. Eizenberga pastāstīja, ka šajos projektos varēs piesaistīt līdz 100 000 eiro, tiesa, šobrīd Ministru kabinets vēl nav apstiprinājis noteikumus.

            Pasākums aizsākās ar svētku gājienu, tika strādāts darba grupās, dalībnieki apmeklēja vietas, kur īstenoti LEADER līdzfinansēti projekti, piedalījās arī dažās sporta aktivitātēs. Kurā grupā katrs darbosies, noteica iepriekš veiktā aptauja. Tā nu sanāca, ka visi jūrkantieši par savu vadmotīvu bija izvēlējušies tūrismu un bija vienā objektu apskates grupā. Dz. Eizenberga, šķiet, skatījusi jau tik daudz ar Eiropas naudas atbalstu tapušu projektu, ka viņu redzētais vairs nepārsteidza. Viņa gan kārtējo reizi atzina, ka citās valstīs projektu īstenotājiem tiek atvēlētas lielākas summas. Pasākuma laikā, piemēram, tika skatīta atpūtas vieta meža vidū, kas varētu būt līdzvērtīga Limbažu novada viesu mājai Meža salas. Arī skultietis Artis Ārgalis nebija īpašā sajūsmā par apmeklētajiem objektiem. Latvijā tāpat varot redzēt gan purvā izbūvētu koka taku, gan sastapt ļaudis, kuri pēc senču receptēm ražo saldumus vai alkoholiskos dzērienus. Viņš spriež, ka citām grupām, iespējams, bijis interesantāks maršruts. Tā viņš vismaz sapratis no sarunām ar kolēģiem.

Bet par iespēju konferencē satikties ar citu valstu vietējo rīcības grupu cilvēkiem A. Ārgalis ir ļoti apmierināts. – Uz šādu pasākumu braucu pirmoreiz. Mana vēlme bija dzirdēt, mācīties, gūt kontaktus. Guvu neatsveramu pieredzi, kā vieglāk atrast kopsaucēju ar iespējamajiem sadarbības partneriem, kā menedžēt sadarbības projektus un tamlīdzīgi. Skultieti sarunās ar potenciālajiem sadarbības partneriem ieinteresējusi iespēja attīstīt darbu ar jauniešiem, viņu izglītošana, tāpat runāts par sporta un atpūtas aktivitātēm, kas saistītas ar jūru un arī iekšējiem ūdeņiem. Izveidojies labs kontakts ar austriešiem, norunāts apmainīties ar rīcības grupu stratēģijām, lai saprastu, kur tās abām grupām krustojas. Braslas padomes locekle Baiba Fridvalde mājās atgriezusies gluži sajūsmināta. Arī viņa tādā pasākumā bija pirmoreiz. – Tas ir brīnišķīgi, ka sabrauc kopā tik daudzu valstu pārstāvji un visi ir tik atvērti, draudzīgi! Šim pasākumam bija īpaša aura, – viņa secināja. B. Fridvalde bijusi citā objektu apskates grupā nekā jūrkantieši. Viņa skatījusi vairākas interesantas izstādes ar senatnes piegaršu, piemēram, kā laika gaitā attīstījušies rati. Bet jo tuva viņas sirdij bija brāļu veidota mūzikas instrumentu izstāde. Kā zināms, Baiba ir pūtēju orķestra Lemisele dalībniece.

Dalībnieki klājuši arī savu valsti prezentējošu produktu galdu. Dz. Eizenberga pastāstīja, ka Latvijas galdā no mūspuses likta maiznīcas Lielezers Svētku maize, arī Lienes konditorejas cepums, tāpat Brīvā viļņa šprotes un Kuivižos tapušās sukādes. Piedāvāti arī Latvijas mājražotāju mīkstie sieri. Un kā nu bez Rīgas balzama!Degustētājiem latviešu piedāvājums garšojis, to viņi pieminējuši vēl otrā dienā.

B. Fridvalde lēsa, ka tagad konferencē dzirdētais un redzētais jāsaliek pa plauktiņiem, lai saprastu, ko varētu no tā visa paņemt mūspusei. – Saprotams, ka partneros noteikti lūkosim igauņus, varbūt arī lietuviešus un poļus, konferencē uzrunājām vēl arī austriešus, somus. Jāskatās, ar ko labāk varēsim atrast kopīgus mērķus, kurās valstīs LEADER programmas vērsies ātrāk, – teica Dz. Eizenberga.

Regīna TAMANE

Iesakām izlasīt